11.jpg

Successful: Hoe vind je een match?

Hoe vind je een match?

In deze tijd zijn we ons bewuster van onze gezondheid dan ooit tevoren. We zorgen voor de gezondheid van onszelf én voor elkaar. Ook het bedrijf WDMA, een van onze Smart Office huurders in Leiden, is daar volop mee bezig. Tijd voor een interview omdat de organisatie uniek is in haar soort. Tijdens een gesprek met Martine Schuit, office manager en executive assistent, vertelt zij over WMDA en de visie van het bedrijf: zorgen dat iedere patiënt, waar ook ter wereld, gelijke kansen heeft op een stamceltransplantatie van donoren van wie de gezondheid en rechten gewaarborgd worden.

Vertel even, wat doet WMDA?
"WMDA staat voor World Marrow Donor Association. We zijn een vereniging voor stamcelregisters en navelstrengbloedbanken. Een voorbeeld van een stamcelregister is het Nederlandse Matchis. Matchis werft stamceldonoren, opdat die wereldwijd het leven kunnen redden van patiënten met bloedgerelateerde kankers en aanverwante aandoeningen. WMDA biedt daarvoor een database waar alle gegevens van donoren vanuit 55 verschillende landen samen komen. Daar kunnen artsen in zoeken om de beste match te vinden voor hun patiënten. In 1969 was de eerste stamceltransplantatie in Nederland. Wij zijn opgericht 26 jaar geleden, dus we zijn nog een vrij jong platform."

Hoe werkt een stamceldonatie?
"Vaak kijken ze eerst of een familielid beenmerg kan afstaan of stamcellen vanuit het bloed. Dit omdat je een unieke match moet hebben met je donor. Een familielid heeft een hoge kans op een match. In 50 procent van de gevallen kan de familie hier echter niet in faciliteren. We hebben momenteel ruim 37.000.000 (37 miljoen) donoren in de database. Dat klinkt veel maar dat is slechts 0,5 procent van de wereldbevolking. Iemand die een transplantatie nodig heeft, heeft dan hopelijk een match met iemand uit de database en dan kan de donatie beginnen. Dat kan dan via beenmerg of via het bloed. Dit zijn de twee manieren hoe je stamcellen kunt doneren. Het hangt af van de patiënt en de behandelend arts welke procedure wordt gekozen. Als donor mag je altijd een voorkeur aangeven. Als je eenmaal stamceldonor bent, is de kans dat je wordt opgeroepen klein. Als je wordt opgeroepen volgt een uitgebreide keuring."

Hoe kijken ze of je een match bent?
"De meeste van onze leden sturen wattenstaafjes, waarmee je wangslijm af kunt staan. Nu met COVID-19 gaat dat via een bloedafname. Op basis van dat bloed of wangslijm wordt je DNA bepaald. Ze kijken daarbij naar een specifiek stukje DNA dat verantwoordelijk is voor je immuunsysteem. Dat wordt in onze database gezet. Als je dan een match bent voor iemand, word je benaderd of je nog steeds wilt doneren."

Wat is het verschil tussen een stamceldonatie via bloed of via beenmerg?
"Bij een donatie via bloed krijg je een dag of tien hormonen toegediend. Die zorgen ervoor dat de stamcellen in je bloed komen. Als er genoeg stamcellen in je bloed zitten, dan halen ze die via een soort centrifuge (vergelijkbaar met dialyse bij nierpatienten)  uit je bloed. Je moet daarvoor een paar uur in het ziekenhuis verblijven."

"Je kunt ook rechtstreeks beenmerg doneren. Met een holle naald worden de stamcellen uit de achterste rand van het bekken gehaald. Dat is het bot dat men kan voelen aan de bovenzijde van de billen. Het bekken is rijk aan beenmerg. Het is een groot en stevig bot, waaruit vrij eenvoudig wat beenmerg kan worden weggenomen. Bij een beenmergdonatie wordt ongeveer 4% van de totale hoeveelheid beenmerg afgenomen. Het is een snelle ingreep onder plaatselijke verdoving."

Waarom is niet iedereen stamceldonor?
"Per 1 juli 2020 komt er in Nederland een nieuwe wet waarbij je automatisch bent opgenomen in het donorregister voor orgaandonatie bij overlijden, tenzij je hebt aangegeven dat je dat niet wilt. Dit is echter een ander donorregister dan het register van Matchis. Het verschil is dat je stamcellen bij leven doneert en dat je lijf de stamcellen na donatie weer gewoon aanmaakt, zonder dat je zelf een tekort hebt. Omdat je de stamcellen bij leven doneert en je er een medische ingreep voor moet ondergaan, is het een vrijwillige keuze; jouw lijf is immers van jou. Je krijgt ook geen geld voor het doneren. " 

"Het is dus echt een gift die je doet om een ernstig zieke patiënt de kans op een gezond leven te geven. Hoe mooi is dat? Je kunt iemands leven redden met jouw gezonde cellen, zonder dat het heel veel moeite kost! Je moet je er wel zelf voor aanmelden en dat weet niet iedereen. Daarnaast zijn er ook leeftijdseisen en gezondheidseisen waaraan donoren moeten voldoen en daarom is niet iedereen stamceldonor."

Hoe word ik stamceldonor?
"Het kan heel eenvoudig: je kunt je via Matchis opgeven en dan krijg je een ‘swapkit’ thuisgestuurd om je wangslijm af te staan. Donoren tot 35 jaar kunnen zich gratis laten registreren. Ben je ouder, dan wordt om een vrijwillige bijdrage van €50,- gevraagd. Dit omdat Matchis liever jongeren wil aantrekken, omdat hoe jonger je bent, hoe beter de kwaliteit van je stamcellen.
Sinds een paar jaar krijgt iedereen die in Nederland 18 wordt, een brief van de overheid met informatie en met de vraag of je stamceldonor wil worden. Zo hoopt Matchis de database voor WMDA aan te blijven vullen met nieuwe donoren en kan WMDA ervoor zorgen dat deze donoren de potentiele levensredders zijn voor patiënten waar ook ter wereld."

Hoe kan ik bijdragen, zelfs als ik geen donor ben?
"WMDA zet ieder jaar op de derde zaterdag van september alle donoren wereldwijd in het zonnetje om ze te bedanken voor hun donatie. Door mee te doen aan dit wereldwijde evenement, kun je helpen om meer aandacht te generen voor dit belangrijke onderwerp en op die manier bijdragen aan de visie van WMDA. "
Meer informatie over de World Marrow Donor Day? Klik hier

 

donor.JPG

Smart Office flexibele kantoorruimtes

We weten hoe belangrijk flexibiliteit op de kantorenmarkt is vandaag de dag. Ben je op zoek naar dat stukje flexibiliteit voor jouw bedrijf en wil je je niet committeren voor een lange termijn? Smart Office (powered by Merin) biedt dé flexibele kantooroplossing. Je huurt al een moderne kantoorruimte vanaf 3 maanden.  We bieden daarom ready to use kantoorruimte aan waar je zonder gedoe vandaag nog aan de slag kunt, zodat jullie de focus op de business kunnen houden. Je verliest bij Smart Office geen kostbare tijd in het geregel van een kantoor, maar je start gelijk in een kant-en-klare Smart Office kantoorruimte.

 

Lees meer: 

Flexibele kantoorruimte huren

Flexibele kantoorruimte Amsterdam

Flexibele kantoorruimte Hoofddorp

Flexibele kantoorruimte Utrecht

Deel deze pagina

 

 

 

 

 

 

 

Ik huur al bij Smart Office


Een storing of serviceverzoek doorgeven

Een goede klantbeleving leidt tot klanttevredenheid. Het serviceteam helpt daarom huurders in het hele traject van melding tot oplossing. Zit het even tegen? Dan communiceren we dat ook.

 

24/7

Bereikbaar

Ik wil huren bij Smart Office


Informatie en tips over het huren van flexibele kantoorruimte

Ben je op zoek naar een nieuwe kantoorruimte en ben je nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden? Ons lead team helpt je graag verder.